Expositie: Onderzoek Joods vastgoed

Ommen werd bevrijd op 11 april 1945. Joodse Ommenaren die de oorlog overleefden, kwamen terug en ontdekten vaak dat ze hun huis kwijt waren: er woonden andere mensen. Over deze geschiedenis is nu een expositie in de Bibliotheek in Ommen.

Stelt u zich eens voor. U heeft een concentratiekamp overleefd en mag eindelijk weer naar huis. Daar aangekomen blijken er andere mensen in uw huis te wonen. U wordt weggestuurd van uw eigen erf (!) en krijgt op de koop toe ook nog een fikse belastingaanslag over de jaren dat u gevangen hebt gezeten. Dit klinkt onmenselijk, maar het overkwam honderden Joodse medelanders in de eerste jaren na de oorlog.

Het is goed dat hier nu eindelijk aandacht voor is. De gemeente Ommen heeft haar rol rondom Joods vastgoed in en na de oorlog laten onderzoeken door de Radboud Universiteit. De uitkomsten van dit onderzoek werden op 10 mei officieel overhandigd aan burgemeester Hans Vroomen en mevrouw Ingrid Petiet, voorzitter van de Joodse Gemeente Zwolle, waartoe ook Ommen behoort.

Datum woensdag 10 mei 2023
Einddatum donderdag 1 juni 2023